Faq – vanliga frågor

Faq är forkortning för “frequently asked questions”, alltså “vanliga frågor”. Här hittar du svar på de flesta frågor kunder brukar ha om våra glasögon. Om du inte hittar svar på din fråga så är det kanske första gången någon ställer den. Skriv till oss (adress under Kontakt) så kan vi förbättra vår information.

Fråga: Tätar Velodrom mot vind när man kör med öppen hjälm?

Svar: Ja, det är kanske den viktigaste egenskapen hos våra glasögon. Hemligheten är bågar som är generösa med utrymmet runt näsan så att glasögonen kan ligga an mot huden i det kritiska området. Det är där korsdraget annars uppstår. Om du har en näsa som är ovanligt liten eller stor, sned, pucklig eller på annat sätt speciell, kan du behöva prova några olika bågar för att hitta den modell som passar dig bäst. Daytona och Hector är bäst i det avseendet.

Fråga: Vad är det för skillnad på de olika glasen?

Svar: Alla glas skyddar mot stenskott och uv-strålning, men de olika färgerna har olika egenskaper som beskrivs under Våra glasögon > Glasens färg.

Fråga: Finns Velodrom med polariserande glas?

Svar: Nej, eftersom det är dyrt och inte till någon större nytta annat än i väldigt speciella situationer. Polariserande glas som klarar stenskott skulle dessutom bli väldigt dyra (tusenspännsbrillor). I stället har vi valt att utveckla ett eget glas som är perfekt för sport och trafik: Dayglow-glaset, som har de polariserande glasens fördelar, främst att de tvättar bort blått glitter och blänk, men inte deras nackdelar, som till exempel att man med otur kan få svårt att se igenom instrumentglas i vissa vinklar.

Fråga: Är glasen repfria?

Svar: Glasen är av liknande material som används i hjälmvisir. Det klarar sig bra mot normalt slitage, men gillar inte metall och sten. Så svaret på frågan är nej, de är inte helt repfria. Men om du behandlar dem ungefär som en mobiltelefon, dvs undviker att lägga dem till exempel i fickan med nycklar och mynt, eller i verktygsväskan, så brukar de hålla förbluffande länge. Vi skulle kunna göra helt repfria glas, men då skulle priset dra iväg mer än det vore värt.

Fråga: Varför blir mina glasögon repade av skalmarna på insidan av glaset?

Svar: Att skalmarnas ändar hamnar innanför glaset är kompromiss, en ofrånkomlig effekt av att de är ganska raka för att kunna sätta på glasögonen även när man tagit på hjälmen. Undvik att låta glasögonen ligga sammanklämda och gnida, eller lägg en putsduk mellan skalmar och glas. Använd Velodroms hårda förvaringsask så slipper du problemet. Hector, ny modell 2016, har aningen längre skalmar för att inte ligga mot glasets insida.

Fråga: Kan jag sätta glas med egen styrka i Velodrom-brillor?

Svar: Det går alldeles utmärkt. Bästa bågarna att välja är Blues eller Corrida. Eftersom glasen i Blues är ganska raka och det är extra djupa spår för glasen är det enkelt (=billigt) att fatta in glas hos en optiker. Corrida har också fjädrande gångjärn och en måttlig kurva på glaset vilket gör även den bågen till ett bra alternativ. Velodrom har inlett ett samarbete med Synsam som innebär att det från 2017 kommer att finnas kompetenta optiker som fattar in glas i Velodroms bågar i flera städer runtom i Norden.