Om oss

Du letar efter bra brillor för motorcykel och andra snabba utesporter. Du har kommit rätt – Velodrom är glasögonen du letat efter. Velodrom är svenskdesignade sport- och mc-brillor. Jag heter Björn Hårdstedt och är grundare och ägare av Velodrom Sportoptik sedan 1988.

Egna erfarenheter

Jag hade själv länge retat mig på att det inte fanns några bra solglasögon för motorcykel. Jag var utled på röda rinnande ögon orsakat av damm och skräp i ögon och under kontaktlinser, och på huvudvärk orsakad av tjocka skalmar som klämde under hjälmen. Jag hade dessutom varit med om mer än ett olyckstillbud pga att glasögon varit för mörka i tunnlar, eller att skalmarna skymt sikten åt sidorna. Sedan min första lättvikts-mc hade jag provat de flesta glasögon på marknaden, alltifrån dyra optikerbågar till billiga grejer från bensinstationer. Inga av dem dög något till. Dessutom gick de lätt sönder. Många av glasögonen var inte ens snygga. Något måste göras.

Jag bodde ett tag i Kina, Hong Kong och Taiwan. I Taiwan slog jag mig ned med chefen för en av landets främsta optiktillverkare och diskuterade problemet. På kinesiska, givetvis, eftersom jag ägnat tre år åt att lära mig språket. Vi kom ganska snabbt fram till att det skulle vara möjligt att skapa en bra kollektion glasögon för hojåkare. Det handlade om att välja rätt form och rätt material. Vi ställde upp ett femtontal funktionskrav och kavlade upp ärmarna. Resultatet blev Velodrom. Det är mitt eget firmanamn och varumärke.

Velodrom säljs numera i hela världen. I Sverige blev glasögonen en succe direkt, sedan 1988 det dominerande varumärket för mc-glasögon. Och nöjda kunder blir trogna kunder – de som en gång köpt ett par Velodrom kommer för det mesta tillbaka och köper ett nytt par när de slarvat bort sina gamla eller lyckats slita ut dem. Priset utgör ju inget hinder.

Velodrom-design

Vad vi erbjuder är sportglasögon för främst snabba utesporter. Med en unik kombination av hudnära design och smarta materialval har vi skapat en serie glasögon som skyddar dina ögon och ger dig bättre sikt. Från början riktade vi oss till svenska motor­cyklister, men nu säljs Velodrom­brillorna till sport- och frilufts­människor över hela världen. Flygsport är en ny stark marknad. Produkterna har en tydlig idé och filosofi. Vi åker inte till mässor i Milano och Taipei och köper “balla brillor”. I stället bygger vi våra glasögon från grunden utifrån ett antal funktions­krav, med säkerhet och komfort som dimensionerande ledstjärnor.