Hur Velodrom blev till

 

Du letar efter bra brillor för motorcykel och andra snabba utesporter. Du har kommit rätt – Velodrom är glasögonen du letat efter. Velodrom är svenskdesignade sport- och mc-brillor. Av motorcyklister FÖR motorcyklister. Och det är jag som fixar dem. Jag heter Björn Hårdstedt och är grundare och ägare av Velodrom Sportoptik sedan 1988 då jag fick själv nog av dåliga hojbrillor och skapade mitt eget varumärke.

Historien om knutten som fick nog av flugor i ögonen

Velodrom CEO Björn in the early days of business

Du har säkert sett mina annonser där jag berättar om mina produkter. Under några år på 80-talet arbetade jag ganska mycket inom SMC. Jag har lett mc-demonstrationer och agerat för motorkultur i politiska sammanhang. Jag var också med om att ta fram en serie specialprodukter för motorcyklister i SMC:s butik i Stockholm. Du kan även ha sett mitt namn i olika mc-tidningar. Jag har skrivit reportage om allt från försäkringar och dåliga vägar till choppergäng i Filippinerna.

Egna erfarenheter

När jag kom hem till Sverige igen 1988 efter två år utomlands hade jag med mig en idé som jag visste skulle slå. Jag hade själv länge retat mig på att det inte fanns några bra solglasögon att köra motorcykel med. Jag var utled på röda rinnande ögon orsakat av damm och skräp i ögon och under kontaktlinser, och på huvudvärk orsakad av tjocka skalmar som klämde under hjälmen. Jag hade dessutom varit med om mer än ett olyckstillbud pga att glasögon varit för mörka i tunnlar, eller att skalmarna skymt sikten åt sidorna. Sedan jag 1975 köpte min första 125:a hade jag provat de flesta glasögon på marknaden, alltifrån dyra optikerbågar till billiga grejer från bensinstationer. Inga av dem dög något till. Dessutom gick de lätt sönder. Många av glasögonen var inte ens snygga.

Något måste göras.

Snacka med kineser

I solglasögonens förlovade land Taiwan slog jag mig ned med chefen för en av landets främsta optiktillverkare och diskuterade problemet. På kinesiska, givetvis, eftersom jag ägnat tre år åt att lära mig språket. Vi kom ganska snabbt fram till att det skulle vara möjligt att skapa en bra kollektion sol- och skyddsglasögon för hojåkare. Det handlade om att välja rätt form och rätt material. Vi ställde upp ett femtontal funktionskrav och kavlade upp ärmarna. Resultatet blev Velodrom. Det är mitt eget firmanamn och EU-registrerat varumärke.

Velodrom säljs i Sverige, resten av Skandinavien och några länder tlll. I Sverige blev Velodrom en succe direkt, och har sedan 1988 varit det dominerande varumärket när det gäller glasögon i mc-butikerna. Jag kunde tidigt glädja mig åt att landets mc-handlare trodde och satsade på mina produkter. Nöjda kunder blir trogna kunder, och de som en gång köpt ett par Velodrom kommer för det mesta tillbaka och köper ett nytt par när de slarvat bort sina gamla eller lyckats slita ut dem. Priset utgör ju inget hinder.

Välkommen som kund!